Misno slavlje na njemačkom jeziku u đakovačkoj prvostolnici
     

ĐAKOVO (TU) – Povodom proslave 20. obljetnice Njemačke zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba, ogranka Zajednice u Đakovu, u đakovačkoj katedrali – nakon dugog vremenskog razdoblja, još od prije Drugoga svjetskog rata – održano je 19. travnja 2022. svečano misno slavlje na njemačkom jeziku. Misno slavlje predvodio je vlč. dr. Zdenko Ilić, a uz domaćine iz Đakova nazočili su i gosti iz Osijeka. Pjesme na njemačkom jeziku predvodili su članovi glazbenog sastava “Alte Kameraden” iz Osijeka.

Proslava je nastavljena u Kući Reischmann, u Ulici pape Ivana Pavla II. gdje je otvorena izložba fotografija rada đakovačkog Ogranka u proteklih 20 godina. Uslijedilo je predavanje na temu „Dolazak, život i rad Nijemaca – Podunavskih Švaba u Đakovštinu“ koje je održao prof. Dubravko Aladić, a potom su dodijeljene zahvalnice zaslužnim članovima i prijateljima Ogranka te je organizirana radionica za djecu od 2 do 10 godina pod nazivom „O kulturi ljudi koji govore njemačkim jezikom“ pod vodstvom prof. Silvije Profusek i prof. Tanje Schleis.

Postavljena je i izložba najboljih radova pristiglih na foto natječaj „Tragovima Nijemaca u Đakovu (i okolici)“ učenika Gimnazije Antuna Gustava  Matoša Đakovo. U glazbenom dijelu programa nastupali su članovi pjevačke grupe Njemačke zajednice iz Osijeka “Alte Kameraden”.

     
    Željko Vurm
izvor: https://djos.hr/misno-slavlje-na-njemackom-jeziku-u-dakovackoj-prvostolnici/

  

NASLOVNICA