“Emaus” u Krndij

 

KRNDIJA (TU) – Na Uskrsni ponedjeljak, 18. travnja 2022., u crkvi Uznesenja svetoga Križa u Krndiji održano je euharistijsko slavlje. Krndijska je crkva iz punitovačke Župe sv. Ladislava, kralja ugostila tristotinjak vjernika iz Punitovaca, Jurjevca Punitovačkog i Josipovca Punitovačkog, kao i vjernike iz drugih slavonskih mjesta – Našica, Đakova i Osijeka, ali i one iz inozemstva, ponajviše one iz Austrije i Njemačke.
Prvo je liturgijsko čitanje ovoga Uskrsnog ponedjeljka bilo posebno obilježeno – izgovorila ga je Danijela Pop, djevojka sa slabovidnošću, koja je ovogodišnje čitanje naučila i izrekla naizust.
Misno slavlje predvodio je prof. dr. Đurica Pardon, punitovački župnik. Pozdravivši sve prisutne, župnik je u homiliji dodao: „Tako mi je drago što smo ovdje. Poput Isusovih učenika, i mi smo danas ovdje jer znamo što želimo proslaviti. Tako nas Gospodin sve uči – da jedni druge hrabrimo, da na putu života budemo jedni uz druge i dajemo snagu za sljedeći korak. Ovdje, u ovoj crkvi slaviti Uskrs, napose je važno. Tko bi rekao da, kada su odlazili Krndijaši odavde 1944. na kolima i kada je crkva toliko godina bila podvrgnuta razaranjima, da će se ovdje okupiti ovoliko mnoštvo naroda – i sve to zbog Krista uskrsloga. Sve to zbog toga što vjerujemo da sva naša patnja, i ne samo naša, nego svaka patnja ljudi, uvijek donese neki dobar rod.“
Tijekom propovijedi, vlč. Pardon posvetio je i nekoliko riječi ohrabrenja ukrajinskomu narodu: „Naša srca i naše misli danas su s ukrajinskim narodom. Svaka patnja donosi neki dobar rod. Nadamo se i vjerujemo da će i patnja ukrajinskoga naroda donijeti dobar rod i da će, na bilo koji način, pridonijeti dobrobiti cijeloga svijeta. Kako je to važno vjerovati! Ponekad se oduži vrijeme, potrebno je čekati i čekati dok se ne vidi plod onoga što su nam drugi ljudi navrli svojim životima. Potrebno je stalno gajiti vjeru da će ono što mi danas živimo biti na dobrobit onih koji iza nas dolaze.“
„Toliko je razloga da se danas veselimo, radujemo i budemo Bogu zahvalni. Toliko je razloga da možemo jedni s drugima sretno slaviti Uskrs i iz dana u dan poticati i hrabriti jedni druge, davati jedni drugima dijelove svoga života malo-pomalo svaki dan. Isus Krist je dao svoj život odjedanput. Naša je zadaća da malo-pomalo dajemo živote jedni za druge. Na taj način svjedočimo Božju blizinu i prisutnost i snagu života, koja se prenosi na naše buduće naraštaje“, zaključuje propovjednik.
Nakon misnoga slavlja, najmlađi su članovi župne zajednice imali priliku natjecati se u kucanju pisanica. Ova se vrsta natjecanja za djecu tradicionalno održava na Uskrsni ponedjeljak u Krndiji već dugi niz godina, a taj je format natjecanja uveo vlč. Pardon. Ove godine sudjelovalo je 38 djece podijeljenih u 19 parova. Svi su natjecatelji na dar dobili dječje Biblije, a oni najspretniji nagrađeni su i slatkim nagradama. 

 

Tanja Čatić
Izvor:https://djos.hr/emaus-u-krndiji-7/
 
 
 
 
 
 

 

  

NASLOVNICA