20 godina postojanja đakovačkog Ogranka

 

U utorak, 19. travnja 2022. godine članovi đakovačkog Ogranka Njemačke zajednice su zajedno sa svojim prijateljima i simpatizerima na primjereni način obilježili i proslavili 20 godina svog postojanja.  
Svečanost je počela misnim slavljem u đakovačkoj katedrali koje je predvodio vlč dr. Zdenko Ilić, misa je služena na njemačkom jeziku, po prvi puta nakon II svj rata. Osim članova Ogranka bili su prisutni i članovi Njemačke zajednice iz Osijeka, kao i mnogi Đakovčani.
Poseban ugođaj svojim pjevanjem su dali članovi pjevačke skupine “Alte Kameraden” iz Osijeka.
            Otvorenju izložbe koja je potom uslijedila u Kući Reischmann prisustvovali su mnogi građani. Predsjednik Ogranka Vilim Haas, pozdravivši sve prisutne govorio je o proteklih 20 godina postojanja Ogranka, o aktivnostima tijekom svih tih godina kao i besprijekornoj suradnji sa svim institucijama u Gradu. Na izložbenim panoima, i pomno izabranim fotografijama prikazali smo veći dio onoga što smo činili tijekom prošlog vremena, a prisjetili smo se i onih članova koji više nisu s nama.
            Tom prilikom podijeljene su i 'Zahvalnice' svim zaslužnim članovima i prijateljima Ogranka.
            Te večeri prof. Dubravko Aladić je održao predavanje na temu 'Dolazak, život i rad Nijemaca – Podunavskih Švaba u Đakovštinu'.
Održana je i radionica za djecu starosti do 10 godina pod nazivom 'O kulturi ljudi koji govore njemačkim jezikom'. Voditeljice su bile prof. Silvija Profusek i prof. Tanja Schleis.
Održana je i izložba najboljih radova pristiglih na foto natječaj 'Tragovima Nijemaca u Đakovu i okolici' učenika Gimnazija A.G. Matoša Đakovo, mentorice: prof. Silvija Profusek i prof. Tanja Schleis. Nagrade za najbolje radove dobile su učenice Nela Jukić, Klara Pitinac i Dorotea Božić.

Na zadovoljstvo svih nas, to naše slavlje su popratili i mediji: Radio Đakovo, Novi radio, Internet radio Tranzistor i HRT 1 Osijek!

 
foto: Željko Vurm,      tekst: Vilim Haas
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

  

NASLOVNICA