Krndija, dan 'Našašća sv. Križa'

 

Svake se godine 3. svibnja obilježava u Krndiji dan 'Našašća sv. Križa' – 'Križevo'. Tako je bilo i ove, po mnogočemu posebne odnosno drugačije godine. Drugačije zbog opakog i nepredvidivog corona virusa – covida 19, i svega onoga što on sobom donosi.
Uz poštivanje svih predviđenih i propisanih mjera predostrožnosti održana je sv misa u krndijskoj crkvi uz prisustvo mnogih stanovnika okolnih sela. Po tradiciji, bili su tu i članovi đakovačkog Ogranka Njemačke zajednice.
Misu je prikazao vlč Đurica Pardon, punitovački župnik. Kao i uvijek u ovakvim prilikama govorio je o sv Križu, patnji i stradanju nevinih stanovnika tog nekada uglednog i bogatog njemačkog sela. Na taj dan, 3 svibnja 1937. godine, crkva je nakon sedmogodišnje gradnje završena i posvećena. Bila je, a i sada je, ponos sela, kao i cijele Đakovštine, jer malo je poznato da je to nakon đakovačke katedrale najveća crkva u Đakovštini. Nažalost, nakon samo malo više od sedam godina od toga dana tadašnji stanovnici, Nijemci, bili su prognani sa svojih ognjišta od strane tadašnjih vlasti.

 

Tekst i foto

 

Vili Haas

 
 
 
 

 

 

NASLOVNICA