Dušni dan u Đakovštini
 

Svake godine, 2. studenoga, na Dušni dan, dan kada se katolici prisjećaju svih svojih pokojnika, i kada se mole za duše dragih pokojnika i za njih pale svijeće na grobovima i članovi đakovačkog Ogranka Njemačke zajednice posjete grobove naših sunarodnjaka.

Tom prilikom kod spomenika podignutima u znak sjećanja na Nijemce, nekadašnje stanovnike okolnih sela : Gašinaca, Đakovačke Satnice, a pogotovo Krndije, položimo vijenac, zapalimo svijeće, i obavezno izmolimo 'Vater Unser'. To je ujedno i prilika da se s prigodnim riječima osvrnemo na težak, život pun odricanja, ali i vjere u Boga naših lacmana u novoj okolini, ali i nepomućeni suživot kojega su vodili s domaćim stanovništvom.

O svemu tome trajno govore i spomenici u spomenutim selima koje je svojevremeno, zajedno s čelnim ljudima i seljanima podigla Njemačka zajednica.

Posebno je tom prilikom svečano i emotivno u Krndiji! Zahvaljujući punitovačkom župniku, vlč. Đurici Pardonu, koji uvijek s puno pijeteta i osjećaja govori  o Nijemcima, koji su Krndiju osnovali i u njoj živjeli, te na kraju zahvaljujući ondašnjoj vlasti tako tragično prošli!

Po završetku sv. mise, su svi sudionici misnog slavlja otišli do mjesnog groblja gdje smo položili vijenac i zapalili svijeće, izmolili se za duše pokojnika koji počivaju na ovom groblju, a pogotovo za one stradale u 'radnom logoru'. Po završetku vjerskog obreda, vlč. Đurica Pardon je blagoslovio sva posljednja počivališta!

Foto Željko Vurm
Tekst Vili Haas

Fotografije:

  

NASLOVNICA