Đakovo, 02.studenoga 2020.g

Dušni dan

Foto i tekst: Vili Haas

 

Na Dušni dan, 02. studenoga, o.g. članovi đakovačkog Ogranka Njemačke zajednice su na mjesnim grobljima Satnice Đakovačke kao i Gašinaca postavili vijence i zapalili svijeće kod spomenika podignutom u znak sjećanja na naše sunarodnjake, Nijemce, koji su svojevremeno ovdje živjeli u nepomućenom zajedništvu s ostalim stanovništvom. Spomenike je postavila Njemačka zajednica uz svesrdnu pomoć i razumijevanje čelnih ljudi  Satnice Đakovačke, kako bi ostali kao trajni svjedoci jednog lijepog i uspješnog suživota između dva, toliko različita naroda.
Nakon izgovorenih par primjerenih riječi i izrečenog 'Vater Unser' prisustvovali smo u Krndiji, nekadašnjem njemačkom selu, kojega su Nijemci i osnovali i živjeli u njemu sve do progona u jesen 1944. godine svetoj misi koju je je kao i uvijek nadahnuto i s puno emocija održao punitovački župnik, vlč Đurica Pardon.
Na mjesnom groblju, a posebno kod spomenika podignutom iz pijeteta prema stradalim i poginulim bivšim zatvorenicima 'radnog logora' prisjetili smo se njihovih života i stradanja, kako njihovih, tako i svih onih koji leže na ovom, i ne samo ovom groblju, a kojima više nitko ne dolazi na njihova posljednja počivališta!

 
Iz drugih medija / Drugi o nama:
Đakovačko-osiječka nadbiskupija
Radio Đakovo (prvi radio u boji)
FB - Deutsche Gemeinschaft - Njemačka zajednica Osijek
FB - Vili Haas -Dušni dan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

NASLOVNICA