Vijenac i svijeće za žrtve logora u Krndiji

 

U nedjelju, 23. kolovoza je Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima a posebno na prešućene žrtve komunizma.

            Uobičajeno je da tom prilikom dođu članovi đakovačkog Ogranka Njemačke zajednice, Zemaljske udruge Podunavskih Švaba na krndijsko groblje, gdje su sahranjene nevine žrtve, žene i djeca, mahom Nijemci, potomci Podunavskih Švaba, kako bi kod spomenika, kojega je svojevremeno postavila Njemačka zajednica, u spomen Podunavskim Švabama, žrtvama zatočeničkog 'radnog logora' Krndija 1945./46.g, kao i svim onima koji su stradali od ruke totalitarnih i autoritarnih režima.

            Danas, 22. kolovoza o.g. smo u znak sjećanja na sve njih, u ime članova Njemačke zajednice, i članova đakovačkog Ogranka, položili vijenac i zapalili svijeće, prisjećajući se pri tom na takav način svih onih koji su stradali ne samo u spomenutom logoru, nego i u logorima i  na stratištima diljem svijeta.

            I ovaj puta smo se prisjetili kako je u prvoj polovici prošlog stoljeća Krndija bila jedno od najnaprednijih i najbrojnijih sela u Đakovštini. Osnovali su je i izgradili Nijemci koncem 19-og stoljeća, a da bi je u jesen 1944.g zbog novonastalog komunističkog režima, pod prijetnjom oružja morali naputiti. Tada je Krndija imala gotovo 2000 stanovnika koji su živjeli u 329 domaćinstava.

            Krndija, i ondašnji njeni stanovnici, kao i stradali i nestali u logoru, postala je simbol  smrti i stradanja komunističkog režima.

 

https://novi-radio.hr/vijenac-i-svijece-za-zrtve-logora-u-krndiji/

 
https://ika.hkm.hr/novosti/dan-sjecanja-na-zrtve-totalitarnih-i-autoritarnih-rezima/
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

NASLOVNICA