Obilježavanje Dana progona Njemaca, Vertreibungstag

     

Za nas, potomke Podunavskih Švaba, postoji jedan dan koji nam je itekako bitan, a to je 11. svibanj, dan kada obilježavamo 'Dan progona', ili kako mi to kažemo: 'Vertreibungstag'. Toga se dana prisjećamo progona i stradanja svih naših zemljaka koji su po završetku II svj. rata bili protjerani sa pragova svojih domova. Ovaj puta su s nama bili i učenici đakovačke Gimnazije Antuna Gustava Matoša, pod vodstvom profesorice Tanje Schleis.
Posjetili smo i groblje u Satnici Đakovačkoj, gdje smo kod spomenika nekadašnjim Njemačkim stanovnicima zapalili svijeće i prisjetili se skladnog suživota s mjesnim stanovništvom. Osvrnuli smo se također, i na to kako su Nijemci, odnosno Švabi svojim znanjem i umješnošću kroz tih 200 godina, koliko su tu živjeli, u velikoj mjeri oplemenili i unaprijedili život svih mještana.
Svake godine, pa tako i ove, dođemo na krndijsko groblje gdje zapalimo svijeće i položimo vijence u znak sjećanja na sve one koji su tu stradali, kao i na one koji su tu živjeli i koji su morali napustiti svoje domove i otići u neizvjesnost.
Ovaj puta vjerski dio obreda vodio je gorjanski župnik vlč. Krešimir Bulat. Potom je riječ uzeo gosp. Vladimir Ham, predsjednik Njemačke zajednice. Osvrnuo se na stradanja Nijemaca, zatvorenika logora, kao i na sve ostale žrtve totalitarnih režima, te naglasio kako se to više nikada ne smije ponoviti.

Troje učenika đakovačke Gimnazije Antuna Gustava Matoša, Kristijan Drenjančević, Marija Tadić i Ivana Duvnjak pod vodstvom profesorice Tanje Schleis na njemačkom jeziku su izgovorili nekoliko prigodnih pjesama koje su nastale na literarnoj radionici "Prijatelju, ispričaj moju priču" "Freund, erzähle meine Geschichte".

Nakon riječi zahvale koje je uputio gosp. Vilim Haas svim prisutnima, krenuli smo u đakovačku Gimnaziju AG Matoša, gdje nas je očekivao program posvećen Danu progona.

Tu su nas dočekali učenici i ravnatelj Gimnazije AG Matoš, gosp Zlatko Mrkić. Poželio nam je dobrodošlicu i uspješan tijek predviđenog programa.
Kao svojevrsni uvod u tu večer, profesor povijesti, Dubravko Aladić, mag. edu, u svom kraćem, ali vrlo kvalitetnom i objektivnom izlaganju opisao je povijest njemačkog naroda, od njegovog dolaska u ove krajeve, životu i radu, suživotu i stradanju, te izgonu i prisilnom odlasku.

U auli škole bila je postavljena trosložna izložba koju je također osmislila i realizirala zajedno s učenicima profesorica Tanja Schleis i  to pod nazivom:

'VERTREIBUNGSTAG 11. MAI 1945'
Na izložbenom panou postavljeno je petnaestak fotografija i prigodnih pjesama koje su napisali učenici Gimnazije inspirirani saznanjima o Danu progona, Krndiji i krndijskom groblju.

ZEITZEUGE 2017; 2018; 2019
Kroz tri godine kako se ovakav susret organizira u gimnazijskoj auli svaki puta bio je pozvan i gost koji je osobno bio svjedokom logorskih patnji i stradanja. Prve godine (2017) su svoja, nimalo ugodna sjećanja na logorske dane pripovijedali prisutnima bivši zatvorenici, gosp. Nikola Mak i Gjuro Raumberger. U svom, vrlo dojmljivom izlaganju ostavili su snažan dojam na sve prisutne.
Slijedeće, 2018. godine gost je bio gosp. Peter Mutter, Nijemac koji je kao desetogodišnji dječak morao napustiti svoje rodno mjesto Slatinik, te se zajedno sa svojim roditeljima i suseljanima uputio prema Njemačkoj, gdje mu je to trebao biti novi dom.
O svom životnom putu napisao je knjigu 'Treća generacija' u kojoj je vjerno i s puno emocija opisao svoje rano djetinjstvo, progon, putovanje i snalaženje u novom okruženju u kojem se našao.
Posebnu notu te večeri dalo je i to što se cijeli dijalog između gosp. Mutter-a i učenika odvijao na njemačkom jeziku.
Ove, 2019-te godine bio je pozvan gosp. Vilim Haas, predsjednik đakovačkog Ogranka Njemačke zajednice, koji je na postavljena pitanja učenika govorio o svom djetinjstvu neposredno nakon II svj. rata, i kasnijem životu protkanom sjećanjima na ono vrijeme kada su se još uvijek mogli čuti svi oni nazivi na njemačkom jeziku za događaje i upotrebne stvari u kući i domaćinstvu. Pričalo se i o švapskim običajima, kao i o tome koliko je to još prisutno u svakodnevnom životu s obzirom na toliki odmak od tog vremena.
Spomenula se također i naša Njemačka zajednica, odnosno, đakovački Ogranak, i njegova aktivnost, te nastojanje da se to nijemstvo i običaji i dalje njeguju i održavaju.

TAnz UND DrAma A.G.
Unazad 5 godina zahvaljujući profesoricama Tanji Schleis i Silviji Profusek, učenici đakovačke Gimnazije su aktivni i zapaženi sudionici kazališnih festivala na njemačkom jeziku, koji se održavaju u Osijeku, Varaždinu i Somboru, o čemu govori i treći, dojmljiv i vrlo lijepo uređeni pano.
Na literarnoj i likovnoj radionici "Zeitzeuge" sudjelovale su osim profesorice Tanje Schleis, i profesorice Silvija Profusek, Kristina Dilber te učenice i učenici 2.d, 4.a, 4.c i 4. d. a program, kao i intervju s večerašnjim gostom vodile  su vrlo uspješno učenice Ivana Brkić i Barbara Radnić.

Cijeli program te večeri odvijao se pod nazivom :„Unter uns – među nama“.

I sada, na kraju ovog izvješća svakako je potrebno naglasiti da je lavovski dio posla vezanim za ovu uspješno organiziranu večer obavila i uradila profesorica Tanja Schleis, mag.edu.philol.germ., aktivan član đakovačkog Ogranka.

   
Foto Željko Vurm
Tekst Vilim Haas
   

 

 
 
     


NASLOVNICA