Kviz „DEUTSCHLAND '19“
ĐAKOVO, 23. studenog 2019. godine

 

U Đakovu je organiziran 17. puta kviz iz poznavanja njemačkog jezika, povijesti, zemljopisa, kulture i sporta zemalja njemačkog govornog područja za učenike srednjih škola. Organizatori su Njemačka zajednica, Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj, Ogranak Đakovo i aktiv njemačkog jezika Ekonomske škole Braća Radić, također iz Đakova.
Kviz, pod nazivom “Deutschland”, održan je u prostorijama Ekonomske škole u Đakovu.

Zahvaljujući razumijevanju profesorica Ekonomske škole, i Gimnazije a uz svesrdnu pomoć i angažman profesora njemačkog jezika, pogotovo prof. Sanje Vargić, voditeljice aktiva stranog jezika, i ovogodišnje natjecanje bilo je uspješno. Tema kviza je bila: 'Deutschland'.
Nakon uvodne riječi profesorice Sanje Vargić prisutne su pozdravili predsjednik  Njemačke zajednice, gosp. Vladimir Ham, kao i predsjednik đakovačkog Ogranka gosp. Vili Haas, koji su prisutnim učenicima između ostaloga, naglasili potrebu znanja stranog jezika, pogotovo njemačkog, s obzirom na to da je naša zemlja članica EU-a, pa su nam time i dostupnije mogućnosti putovanja, rada i življenja u toj velikoj zajednici, što je bez poznavanja jezika gotovo nemoguće.
Za kviz se prijavilo šezdesetak sudionika iz srednjih škola Valpova, Đakova. Najbolji u poznavanju njemačkoga jezika, povijesti, zemljopisa, kulture i sporta Njemačke ('Deutschland'), bili su učenici Gimnazije A. G. Matoša Đakovo pod vodstvom profesorica Silvije Profusek, i Tanje Schleis, koji su osvojili 6 od 10 nagrada,  a nagrađeni su:

1. David Dudaš          - Gimnazija A. G. Matoša, Đakovo
2. Ivan Matijanić        - Srednja škola Valpovo
3. Korina Lukačević   - Gimnazija A. G. Matoša, Đakovo
4. Ante Šimić             - Gimnazija A. G. Matoša, Đakovo
5. David Nikšić          - Srednja škola Valpovo
6. Ivana Perić             - Gimnazija A. G. Matoša, Đakovo
7. Marko Matasović   - Ekonomska škola braća Radić, Đakovo
8. Lara Zorić               - Gimnazija A. G. Matoša, Đakovo
9. Ana Petrlić             - Gimnazija A. G. Matoša, Đakovo
10. Luka Dorić            - Gimnazija A. G. Matoša, Đakovo

Nakon proglašenja prvih deset najuspješnijih učenika i podjele prigodnih nagrada druženje se nastavilo u nešto opuštenijem tonu.
Svoj doprinos uspješnom održavanju kviza, kao i svake godine, dali su Odjel za društvene djelatnosti Grada Đakova te Središnjica Njemačke zajednice iz Osijeka.

 

foto: prof. Mirela Lemo Prevoznik
tekst: Vili Haas

 NASLOVNICA