Spomen obilježje Nijemcima – nekadašnjim stanovnicima Gašinaca

 

U organizaciji Njemačke zajednice Zemaljske udruge Podunavskih Švaba, a u suradnji s Općinom Satnica Đakovačka, danas je na mjesnom groblju u Gašincima otkriveno spomen-obilježje Nijemcima – nekadašnjim stanovnicima Gašinaca.
Nijemaca je nekada u Gašincima živjelo mnogo, po riječima nekadašnjeg gašinčanina, koji sa svojom obitelji živi od konca 1945. godine u Njemačkoj, gosp. Zimmermana,  oko 400 domaćinstava, odnosno, oko 1500 duša. Od dolaska Nijemaca u Gašince, pa sve do njihovog progona, vodio se nepomućeni  suživot između pripadnika ta dva naroda. Iz pijeteta prema Nijemcima, a na kraju i tim Hrvatima odlučili smo se za postavljanje jednog spomenika koji govori o tom suživotu i o tome kako je to nekada bilo. Nije bilo ekscesa, živjeli su uistinu skladno.
Na poziv biskupa Mandića tisuću sedamsto i neke godine, Nijemci su došli u Slavoniju, bili su educirani, bili su stručni, bili su obrtnici, poljoprivrednici, ratari i na određeni način su oplemenili život seljana u Gašincima a i u cijeloj Đakovštini.
U sklopu programa obilježavanja mjesta u kojima su Nijemci nekada živjeli, takav je spomenik postavljen prije tri godine i na groblju u Satnici Đakovačkoj. Inicijativu za podizanje takvog spomen obilježja svojevremeno je dao gosp. Mirko Đanić, a spremno su je prihvatili načelnik Satnice Đakovačke, gosp Željko Šimić i Njemačka zajednica, Zemaljska udruga Podunavskih Švaba iz Osijeka. Idejno rješenje je dala tvrtka „Rechner d.o.o.“ iz Osijeka.

Foto:
Željko Vurm

Tekst:
Vilim Haas
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


NASLOVNICA