Dušni dan u Krndiji i Satnici Đakovačkoj
 
 

Na sam dan blagdana Svih svetih članovi đakovačkog Ogranka zapalili su svijeće na grobovima članova Ogranka kao znak sjećanja na sve one članove koji su nas tijekom prošlih godina zauvijek napustili.

Na Dušni dan, kada se prisjećamo svih naših dragih i onih do kojih nam je stalo,  a nisu više s nama, članovi Ogranka su zajedno s čelnim ljudima Satnice Đakovačke položili vijence i zapalili svijeće kod spomenika posvećenom nekadašnjim Nijemcima – Švabama koji su tu svojevremeno živjeli više od dva stoljeća.
Tom prilikom su se načelnik Satnice Đakovačke, gosp. Željko Šimić i predsjednik đakovačkog Ogranka DG-a, gosp. Vilim Haas, osvrnuli na onaj, ne tako davni period kada su u ovom kraju, u ovom selu živjeli Nijemci i ondašnji stanovnici u najboljoj slozi i zajedništvu. Nismo zaboravili i naglasiti kako su Švabi u tom periodu svojim radom i nastojanjima oplemenili život tadašnjeg stanovništva. Bio je to primjer dobrog suživota dvaju naroda na obostrano zadovoljstvo!

Potom smo otišli u Krndiju, u selo kojega su osnovali i podigli pripadnici Podunavskih Švaba davne 1890 godine. U mjesnoj crkvi, koja je služila svojoj svrsi samo 7 godina, jer je ondašnja vlast protjerala sve stanovnike s njihovih ognjišta, prisustvovali smo Sv. misi povodom Dušnoga dana, a posvećenoj svim pokojnim i bivšim stanovnicima ovoga kraja.
Misu su predvodili vlč. Đurica Pardon, punitovački župnik, i vlč. Slavko Platz, svečenik u miru.
Po završetku Sv. mise otišli smo na mjesno groblje gdje smo uz primjereni obred kod glavnog križa zapalili svijeće, a kod spomenika podignutom u znak sjećanja na sve one koji su ostavili svoje živote u tzv. 'Ranom logoru', položili smo vijenac.
Nakon toga uslijedio je blagoslov grobova, i to ne samo onih na kojima se svremena na vrijeme donese cvijeće i zapale svijeće, već i onih grobova koje već odavno nitko ne posjećuje!

 

foto: Željko Vurm

tekst: Vilim Haas

opcina.satnica.djakovacka@os.t-com.hr


NASLOVNICA