Sv. Stjepan u Krndiji

 

Već tradicionalno u krndijskoj crkvi na drugi dan Božića, na spomendan Sv. Stjepana prvomučenika, prikazana je sv. misa. Stanovnici Krndije, okolnih sela, kao i članovi đakovačkog Ogranka Njemačke zajednice, ispunili su crkvu, kako bi prisustvovali Božićnom slavlju. Ove su godine svečani ugođaj upotpunili zvuci tamburica 'Tamburaškog orkestra općine Semeljci' kao i pjevačka skupina KUD-a 'Lipa', također iz Semeljaca.
U tako lijepom i svečanom ozračju, uz izvođenje onih, 'starih' gotovo svima nama poznatih božićnih napjeva, koji su se također svojevremeno mogli ćuti u ovom prostoru ugođaj blagdana Božića i zajedništva je bio potpun.
Kao i svaki puta u svojoj nadahnutoj propovijedi, punitovački župnik, vlč. Đurica Pardon utkao je sjećanja na osnivače Krndije, njene bivše stanovnike, njihovu patnju i njihov pogrom. Pa i sada je prisutan tihi odlazak mladih ali s vjerom u budućnost, vjerom u bolje sutra i dane koji su pred njima i pred nama.
Dan je bio lijep, sunčan, gotovo kao za Uskršnji ponedjeljak. Bilo je lijepo opet vidjeti poznata lica kako si međusobno čestitaju i razmjenjuju dobre želje povodom Božića i Nove godine. 
Na kraju tog svečanog i blagdanskog dopodneva, župnik je izvijestio prisutne o tome kako obnova i renoviranje crkve ide prema planu. Krov je saniran, spreman za zimske nepogode, a nastavak sanacionih radova očekujemo s toplijim danima i boljim vremenskim prilikama!
Podsjetio nas je župnik također i na to da do prije nekoliko godina, sv. misi prisustvovalo svega nekoliko desetaka vjernika, a sada, crkva je dupkom puna, tako da gotovo i nisu mogli ući u crkvu svi oni koji su to htjeli.

Ivan Haas
 
 

 NASLOVNICA