Kratka rekapitulacija rada đakovačkog Ogranka
DG-a na kraju kalendarske 2017-te godine

 

         Po ustaljenom običaju zadnji sastanak IO-a đakovačkog Ogranka Njemačke zajednice je održan u proširenom sastavu, odnosno, sastanku su prisustvovali i mnogi drugi članovi Ogranka, kao i predsjednik DG-a gosp. Zorislav Schönberger i tajnik DG-a gosp. Darko Apel.
Pozdravivši prisutne, predsjednik Ogranka, gosp. Vili Haas, u kratkim je crtama nabrojao uglavnom sve aktivnosti članova Ogranka, - od održane ovogodišnje Godišnje skupštine Ogranka, pa sve do 'Božićnog domjenka' koji je bio u Osijeku.

         Posebno se osvrnuo na odlično organizirano obilježavanje Dana progona. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća uz prigodan recital učenika gimnazije AG Matoš iz Đakova održano je kod spomenika na logoraškom groblju u Krndija, a koje se nastavilo u istoimenoj gimnaziji u Đakovu. Posebnu upečatljivost toj večeri, osim održanog recitala bio je razgovor gimnazijalaca s našim članovima koji su bili svojevremeno zatočenici tog zloglasnog 'radnog logora'.
         Spomenuto je i zapaženo sudjelovanje učenika gimnazije AG Matoš iz Đakova na međunarodnim kazališnim festivalima u u Osijeku, Varaždinu i Somboru pod vodstvom profesorica Silvije Profusek i Tanje Schleis.
         Sudjelovali smo i na 51. Đakovačkim Vezovima, gdje je naš 'vezovski izlog' dobio treću nagradu turističke Zajednice Grada Đakova.
         U krugu slavljenikove obitelji, obilježili smo na primjeren način i 85.-ti rođendan našega člana, gosp. Tome Schwällera
         Koncem kolovoza smo zajedno sa svim bitnim udrugama u našem Gradu s polaganjem vijenca i paljenjem svijeća obilježili na logoraškom groblju u Krndiji dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima.
         S posebnim ponosom se đakovački predsjednik Ogranka osvrnuo na dan 30. rujna o.g. kada se u Punitovcima obilježavalo 250 godina punitovačke Župe. Jer, tada, na svečanoj sv. misi, u određenom trenutku su prikazane i tri nacionalne zastave koje su predstavljale sve tri nacionalnosti koje čine punitovačku Župu: hrvatska, slovačka i njemačka!
         Sudjelovali smo na 'Essekerskom OktoberFestu' kojega redovno i uspješno organizira naše Središnjica, a, bili smo i domaćini jednodnevnog izleta za sudionike netom završenog Znanstvenog skupa u Osijeku.
         Ponosni smo na naš kviz 'DEUTSCHLAND', kojega već po petnaesti puta uspješno održavamo zajedno s profesoricama ekonomske škole Braća Radić. 
         Održali smo i naše tzv 'Švapsko Martinje', koje je uvijek prilika za druženje ne smo članova našeg Ogranka, nego i gostiju iz naše Središnjice kao i sestrinske udruge 'Saveza Nijemaca i austrijanaca' iz Vukovara.
         Početkom prosinca o.g. u emisiji pod nazivom 'Most', posvećenoj nacionalnim manjinama, a koju redovno emitira đakovački Novi radio, u dva navrata sudjelovali su profesorica njemačkog jezika Sanja Vargić iz ekonomske škole Braća Radić i predsjednik đakovačkog Ogranka Vili Haas. Tema prve emisije je bila vezana za 15 godina kontinuiranog održavanja kviza 'DEUTSCHLAND'. U toj radio emisiji, nastojali smo se u najkraćim crtama dotaći svih onih tema koje su u tom trenutku održavanja bile aktualne, o odličnom  odazivu učenika, velikom angažmanu profesorica, kao i o velikoj podršci naše Središnjice i Grada Đakova.
         U drugoj emisiji sudionici su pričali o božićnim običajima koje su  Nijemci donijeli u ove krajeve i kojih su se držali i održavali sve do njihovog progona.
         Zahvalni smo Novom radiju što se povremeno pojavljujemo u njihovom programu, gdje možemo na prikladan način govoriti o našoj nac. manjini, kao i o radu našega Ogranka, te tako na svojevrstan način upoznati naše sugrađane na naše postojanje.
         Osim sudjelovanja većeg broja naših članova na ovogodišnjem domjenku u Osijeku, nastavio je sa svojim izlaganje gosp. Haas, izvanredno surađujemo s našom Središnjicom kao i s čelnim ljudima našega Grada i naše Nadbiskupije!

         Ako k tome nabrojanome pridodamo i redovno održavanje sastanaka članova Izvršnog odbora Ogranka, aktivno ažuriranje naših Internet-stranica, kao i redovno i iscrpno javljanje u našoj reviji DW o aktivnostima Ogranka, smatram, kako s ponosom i zadovoljstvom mogu reći kako nam je ova kalendarska, 2017.-ta godina bila uspješna, što ne znači da se i za nastupajuću, 2018.-tu godinu ne trebamo truditi i raditi na dobrobit našeg DG-a, odnosno, Ogranka, s neskrivenim zadovoljstvom đakovački predsjednik je završio svoje izlaganje.

         Potom se javio za riječ i predsjednik DG-a, gosp. Zorislav Schönberger, kao i glavni tajnik DG-a, gosp. Darko Apel.
         U svojem kraćem izlaganju, obojica naših čelnih ljudi su pohvalili rad našeg Ogranka, te izrazili nadu da će i u buduće suradnja na pravcu Središnjica – Ogranak, kao i rad članova Ogranka i njihovo zalaganje biti i dalje na visokom nivou!

Izmijenivši čestitke za nastupajuće blagdane, kako na njemačkom, tako i na hrvatskom jeziku, druženje prisutnih se nastavilo u opuštenijem tonu!

Vili Haas
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 NASLOVNICA