Đakovu, u Sokaku, 03. prosinca 2007.  
 

Kronologija 2007. godine

 
             
 
21. travanj
Održan je po peti put kviz „DEUTSCHLAND '07“. Tema kviza je poznavanje njemačkog jezika, povijesti, zemljopisa, kulture i sporta zemalja njemačkog govornog područja a sudjeluju učenici srednjih škola. Ove godine bilo je 74 sudionika, nagrađeno je prvih 10, a  na podjeli nagrada bio je prisutan i gosp. N. Mak, kao i snimatelji TV Prizme. Osim učenika naših srednjih škola bili su prisutni i učenici II i III gimnazije iz Osijeka. Zahvaljujemo se  profesoricama njemačkog jezika koje su svojim zalaganjem pridonijele da kviz uspije.  
     
 
         
 
11. svibanj
Polaganjem  vijenca na logoraškom groblju u Krndiji obilježen je dan Progona.  
             
 
26. svibanj
Bili smo prisutni prilikom otkrivanja spomenika žrtvama II Svjetskog rata, Nijemcima, Mađarima i Židovima koje se održalo u Zmajevcu.  
             
 
26. svibanj
U našem gradu je bila je i  prezentacija knjige 'Žrtve II Svjetskog rata u Đakovu", na kojoj su bili prisutni gosp. J. Rack i gosp. T. Schwäller.  
             
 
 
             
 
03. lipanj
U Mrzovću s početkom u 1100 sati održana je svečanost otkrivanja spomen-poloče koju je inicirao gosp. Stefan Schwob, nekadašnji stanovnik Mrzovića. Svečanu sv. Misu održali su mjesni župnik i pater P. Galauner.  
     
             
 
17. lipanj
Održani su izbori  za županijsko i gradsko Vijeće nacionalne manjine. Najkraće rečeno, uistinu smo zadovoljni rezultatima izbora, jer od 25 mjesta za Vijeće u Osječko-baranjskoj županiji dobili smo 24 od 25 mjesta, a za grad Osijek 14 mjesta od mogućih 15! Zadovoljstvo je tim veće što su izabrana i sva četiri predložena člana našeg Ogranka (V. Haas, F. Lauber, T. Schwäller i M. Niderle).  Prilikom održavanja tih izbora kao promatrač u Đakovu je bio naš član gosp. T. Horvat.  
     
     
             
 
28 i 29 lipanj

U organizaciji Matice hrvatske održani su  10. susreti đakovačkih Hrvatskih književnih kritičara. To je jedan stručni skup, no za nas je više značajan kao vid suradnje Matica - Ogranak.

 
             
 
Polovicom srpnja
je održana konstituirajuća Sjednica  županijskog vijeća Njemačke nacionalne manjine u Osijeku. Na toj sjednici je naš predsjednik, gosp. M. Niderle izabran za dopredsjednika Vijeća te ovom prilikom čestitamo, a ujedno to i smatramo na određeni način i uspjehom našeg Ogranka!  
     
             
   
 
             
 
28. srpnja
održali smo i uspješno druženje naših članova na obiteljskom imanju Faler.  
             
   
 
 
         
 
11. kolovoza

bila je u Tomašancima proslava 50 godina Misništva patera Petra Galaunera.

 
 
         
 
31. kolovoza
sahranjen gosp. Franjo König, prvi predsjednika VDG-a.  
             
   
 
 
         
 
11. listopad

na poziv gosp. N. Maka bio je organizirani posjet Hrvatskom saboru za članove Vijeća njemačke nac. manjine (M. Niderle, T. Schwäller, I. Wesinger, V. Haas)

 
             
 
11. listopad
Na proputovanju kroz Đakovo bio je i dr. Robert Hajsen (autor Panonskog ljetopisa čiju smo prezentaciju imali prošle godine). Dočekali su ga naši članovi gđa. N. Švarcmajer, J. Gerard i M. Faler. Tom prilikom smo dobili nekoliko primjeraka Panonskog ljetopisa za ovu godinu gdje se spominje i naš Ogranak kao i određeni broj primjeraka Panonskog lista u kojem je reportaža gosp. T. Horvata o ovogodišnjem kvizu 'DEUTSCHLAND 07'
 
     
     
     
     
     
     
         
 
20. listopad
U Osijeku proslavljeno 15 godina djelovanja VDG-a. Tom prilikom je naš Ogranak dobio Zahvalnicu …“za dugogodišnju suradnju i potporu u radu…“  
     
         
   
 
             
 
31. listopad
kao i svake godine u znak sječanja na pale nevine žrtve prošlog sistema obilježili smo polaganjem vijenca blagdan Svih Svetih  na logoroškom groblju u Krndiji  
             
   
 
             
 
19. studeni

održan je predizborni skup za parlamentarne izbore gosp. N. Mak i gđa R. Trischler

 
             
 
01. prosinac
u našem regionalnom listu 'SLAVONSKI DOM'  jedna stranica tog lista je bila posvećena radu i aktivnostima našeg Ogranka  
             
     
   
         
     
 
 
 
 
 
     
     
         
             
 
23. prosinac
u organizaciji našeg Ogranka u samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa a u crkvi Presvetog Srca Isusova u Đakovu Hrvatsko pjevačko društvo „LIPA“ održalo je vrlo uspješan „BOŽIĆNI KONCERT“.
.............Ovom prilikom zahvaljujemo se časnim sestrama sv. Križa koje su nam omogučile da njihovim prostorima organiziramo koncert!
 
     
             
       
Tajnik:
 
       
 

 

 

 

NASLOVNICA